Portræt af Tanja Steffens

Portræt af

Tanja Steffens

"Tanja startede hos mig for ca. 1½ års tid siden og jeg husker tydeligt hvordan Tanja med det samme gjorde yogapraksissen til sin egen.

Dette har og er stadig en stor inspiration i dag og det betyder en verden for mig at mærke, hvordan jeg kan skabe rammerne for mine yogies, til at de selv kan fylde rummet ud og skabe sig et sacred sted for sig selv og sin krop.

- Malene K Pedersen, YogaForløb

PORTRÆT AF TANJA


Jeg startede til yoga for ca. 4-5 år siden. Jeg kan ikke helt huske hvorfor jeg kastede mig ud i det, om det var min fysioterapeut der ”pressede” mig til at styrke min krop eller om jeg bare var så stresset på arbejdet at jeg tænkte ”Nu er det nu”. Nu kan jeg slet ikke undvære det i min hverdag.


Det startede med et aftentilbud på 10 ture for x antal kroner ude i Ferslev hos en rigtig dygtig dame der hedder Britta. Men da det blev for dyrt for mig besluttede jeg at starte i et fitnesscenter, hvor der også var andre hold jeg var interesseret i. Her mødte jeg dygtige Malene, som nu har åbnet sit helt eget yogacenter i Frederikssund, med rimelige priser og en fleksibilitet der passer ind i min hverdag.


"Nogle gange er jeg så stresset,

at jeg er stresset over at være stresset…


Det er så svært helt nøjagtigt at beskrive for andre hvad yoga er og hvad det gør for mig uden, at det lyder sådan lidt overtroisk, helligt og sukkersødt. Helt firkantet kan man sige at jeg strækker mine muskler ud og bliver stærkere for hver gang jeg kommer.

Da nogle af stillingerne kræver stærke arme, ben og core.

Men der er også bare så meget andet!


"Jeg kan møde op på måtten og bare være mig


I Min yoga handler det om at være til stede i den time jeg er der. Som Malene altid siger ”Der er intet andet du skal nå, end at være lige her, lige nu” Og det virker sku! Nogle gange er jeg så stresset, at jeg er stresset over at være stresset… Og så er det fedt at få at vide at man ikke skal noget andet end ”at være” – Ja, det lyder skørt. Men det virker altså for mig.


Der er også mange der siger til mig (når jeg siger de ville have godt af yoga, he, he) ”Uha nej, det kan jeg ikke for jeg er så stiv i kroppen, jeg kan ikke lave hverken hunden, frøen, sommerfuglen osv”. Her tænker jeg: ”rolig nu, det kan jeg da heller ikke til UG. Men jeg kan møde op på måtten og bare være mig”.


Jeg er jo heller ikke nogen sylfide på 60 kg. Nej jeg er en kvinde på 96 kg. Og det kræver sku en stærk arm at løfte kroppen op i en flot omvendt hund eller i en hovedstand. Det betyder ikke noget for mig hvordan jeg ser ud. Jeg lukker bare øjnene og lader som om min hund er perfekt (for der er heldigvis ikke noget spejl, andet end det i mit hoved) og mærker hvor godt det gør for min krop.


Jeg er også rigtig glad for yoga udstyr (Ligesom i køkkenet hvor jeg har en maskine fetich - man kan ikke få for meget udstyr, vel?). Så til yoga har jeg altid mine klodser og torv med mig. Det bruger jeg når mine arme er for korte til at nå jorden eller tåen. Så får jeg følelsen af at jeg kan lave stillingerne, bare i en modificeret udgave og med samme effekt, som hvis jeg rent faktisk kunne nå.


"Der er masser af stillinger jeg pludselig kan,

bare ved hjælp fra de forskellige redskaber,

hvorfor så lade vær?


Redondo bolden er også en vigtig del af min træning. Jeg lider af rygsmerter i lænden hver dag og når det er allerværst stråler smerten ned i benene og op i ryggen. Derfor kan ryggen være stiv, grundet kompensation for smerterne og jeg kan næsten ikke bevæge den de fleste gange jeg starter yogaen. Når jeg så bruger bolden og skubber den under lænden og svinger benene op, kan jeg få løsnet op i musklerne i bækkenet så jeg kan få trænet kroppen og de fleste gange er jeg smertefri når jeg går fra yoga, og det er bare det hele værd. Bolden har jeg derfor altid med mig.


 Asanahjulet bruger jeg der hjemme og er også et lækkert redskab. Når kroppen ikke er helt smidig og blød er det godt at få hjælp til at slappe af i form af hjulet. Jeg kan hvile panden på hjulet, jeg kan strække armene/skulderne langt ud, jeg kan rulle op i stillingen ”hjulet” ovenpå Asanahjulet. Jeg kan lave kamelen ved at sidde på hjulet og tippe bagover. Der er masser af stillinger jeg pludselig kan, bare ved hjælp fra de forskellige redskaber, hvorfor så lade vær?


"Jeg tror nemlig på at mange mennesker

ville have rigtig godt af at trække vejret lige lidt dybere (...)

Det har givet mig mere ro indeni og jeg kan klare

flere udfordringer end tidligere og

jeg hviler i mig selv og nyder hvert et minut af livet.


Jeg er rigtig glad for at bruge min vejrtrækning sammen med yogaen. Jeg kan lige klare 1-5 min. længere i stillingerne bare ved at fokusere på mit åndedræt. Malene er god til at presse os til at holde stillingerne længere tid, lige blive på en indånding og en udånding mere og også gerne en gang mere og det hjælper mig til at blive stærkere. Hvis ikke jeg havde hende til at guide mig gennem timen ville jeg nok bare ligge i Savasana hele timen og knurre lidt.


Jeg vil dele dette med dig derude og du kan nu måske godt tænke, at det går hen og bliver lidt overtroisk, helligt eller hvordan man forklarer det. Men du skal vide at det kommer direkte fra hjertet. Jeg tror nemlig på at mange mennesker ville have rigtig godt af at trække vejret lige lidt dybere, bare et par min. hver dag, og gerne flere. Det har givet mig mere ro indeni og jeg kan klare flere udfordringer end tidligere og jeg hviler i mig selv og nyder hvert et minut af livet. Husk på at vi kun har ET liv og det ville være så ærgerligt at se tilbage som 90 årig og fortryde en masse.


Det er så ærgerligt at der ikke er flere der tør at kaste sig ud i at dyrke yoga. Mænd som kvinder. Yoga er ikke noget helligt pis, men troen på dig selv og turde mærke efter hvad der er godt for dig og hvad du har brug for.


Tænk på dyrene, de strækker sig også efter hver lur, måske er der noget om det...